【Î】 Fiica mea are 3 ani și 9 luni. Brusc a început să se bâlbâie la vârsta de 3 ani și 6 luni. Nu spune primul sunet din cuvinte. Dacă îi spun „Relaxează-te și vorbește rar”, poate vorbi fără probleme. Am crezut că bâlbâiala va dispărea în timp, dar în ultima vreme s-a înrăutățit. Acest lucru mă îngrijorează. La început, nu mi-am făcut prea multe griji, deoarece cartea doctorului Makoto Shichida spune: „Copiii de această vârstă pot uneori începe să se bâlbâie brusc”. Totuși, am început să mă îngrijorez, când bâlbâiala ei s-a agravat foarte tare. Fetița mea este ambidextră. Poate ține bețișoarele și creioanele cu mâna stângă, dar folosește foarfeca și aruncă mingea cu mâna dreaptă. Oare acest lucru are de-a face cu bâlbâiala ei?

【R】Știm că bâlbâiala ei vă îngrijorează, însă de multe ori copiii încep să se bâlbâie brusc, atunci când se face tranziția de la emisfera dreaptă la emisfera stângă. Pot înțelege diverse lucruri și vor să-și transmită ideile. Cu toate acestea, nu știu cum să vorbească pentru că încă nu pot face bine trecerea între emisfere. De aceea, se bâlbâie. Dacă ne facem prea multe griji în legătură cu copiii, situația lor se înrăutățește uneori. Cea mai bună cale este de a comunica în mod natural cu ei, fără să vă faceți griji. Circuitele cuvintelor vor fi create cu fermitate.
Pe de altă parte, încercați să vă ajutați copilul să se relaxeze îmbrățișând-l, spunându-i cuvinte de laudă și arătându-i cât de mult îl iubiți. Pe măsură ce veți proceda astfel, fetița nu se va bâlbâi. Nu este bine să comunicați cu ea, când sunteți îngrijorată pentru a nu-i transmite starea dvs. Comunicați cu ea, pe măsură ce vă imaginați că vorbește fără probleme. De asemenea, este bine să îi oferiți sugestii bune aplicând metoda celor cinci minute de sugestii, cum ar fi: „Poți vorbi fără probleme și ușor. Te poți relaxa și vorbi.” Este extraordinar că fetița este ambidextră. Nu trebuie să vă faceți griji, deoarece ea pare să aleagă ce mână să folosească în funcție de situație. Lăsați-o să-și folosească ambele mâini.