【Î】Fiica cea mare de 4 ani merge la grădiniță. Este timidă și nu se poate alătura cu ușurință altor grupuri de copii. Spune „Pot să vin și eu în grupul vostru?”, însă nu se alătură, pentru că ceilalți copii nu o acceptă și îi spun „nu”, fără să o facă cu răutate. Într-o zi, a venit acasă dezamăgită pentru că un copil dintr-un grup i-a spus: „Nu te plac pentru că ești mare”. Am întrebat-o: „I-ai spus educatoarei ce ai pățit?” Ea mi-a răspuns:” Nu îi voi spune pentru că-mi iubesc prietenii foarte mult. Voi fi tristă dacă vor fi certați.” Încerc să fac sugestii, pentru că prețuiesc bunătatea. Cu toate acestea, nu pare să funcționeze.

【R】Fiica Dvs. este foarte bună. Ar trebui să o ascultați cu atenție și să empatizați cu ea. Dacă simte că o înțelegeți și că vă pasă de ea mereu, atunci va fi ușurată, iar anxietatea și tristețea ei vor fi vindecate. Pe de altă parte, oferiți-i încredere. Ar trebui să începeți prin a o accepta așa cum este, transmițându-i iubirea și recunoscându-i și apreciindu-i punctele ei forte. Copiii capătă încredere în ei, auto-motivație și cresc puternici, atunci când sunt acceptați și lăudați de părinți. Cel mai important lucru pentru dezvoltarea copiilor este de a-i crește cu iubire. De asemenea, este bine să o lăsați când vă ajută, precum și atunci când termină de făcut sarcinile.
În plus, încercați metoda celor 5 minute de sugestii. Spuneți-i, “○○ (numele copilului), tu îți iubești prietenii foarte mult. Și ei te iubesc foarte mult. Te poți juca frumos cu ei. În visul tău, ei îți spun, ‘○○, joacă-te cu noi.’ Joacă-te frumos cu ei.” Continuați să faceți sugestiile și nu renunțați până când nu apar rezultate. Imaginați-vă punctele forte ale fiicei Dvs..